Tejn - byen og omegnen

 

På mange kort over Bornholm er Tejn ikke afsat eller er blot en lille prik. Ikke desto mindre er det driftige samfund med over 1.000 indbyggere den største bydannelse i den tidligere Allinge-Gudhjem kommune. Og et af de meget få steder på øen, hvor befolkningstallet i de senere år har været i fremgang.

Mange huse i Tejn har havudsigt, men selvom "Folkemødeeffekten" i de senere år har gjort Tejn eftertragtet, er priserne relativt rimelige.En villavej i Tejn

Byens havn er en af de største på øen - et minde om dengang, Tejn var Danmarks næststørste fiskerleje. Nu er fiskeriet gået tilbage men byens virksomheder har forstået at tilpasse sig og omstille sig til de nye tider. De egentligt havnerelaterede virksomheder tiltrækker stadig kunder fra nær og fjern, og initiativrige folk sørger for nye spændende aktiviteter på og omkring havnen.

Skønt den gamle hovedgade stadig præges af idylliske bindingsværkshuse og silderøgerier, er Tejn bestemt ikke et en turistidyl, det overlader vi til nabobyerne Allinge og Gudhjem. Tejn er et levende samfund med driftige indbyggere, og her er liv hele året. Ikke at vi ikke har turister, de er her skam også i ferielejligheder og -huse samt lystbåde. Desuden går Tejn i et med Sandkås, der er et af Bornholms ældste og største turistområder, som også holder åbent uden for sæsonen. Det giver liv og omsætning, selvfølgelig mest i sommermånederne, uden at være en belastning for de fastboende.

En stor del af tidligere tiders små specialforretninger er nu væk. Men her er stadig forretninger og andre virksomheder, så vi kan klare de daglige behov.

Med hensyn til offentlig trafik er Tejn begunstiget af direkte rutebilsforbindelser med Rønne og hele Nordlandet. En buslinie østpå langs kysten giver forbindelse til rutebilnettet på den øst- og sydlige del af øen. Dertil kommer de lokale "skolebusruter".

Er man til større veje uden for mange sving giver Strandvejen nem forbindelse til bl.a. Rønne via Rø, eller man kan lægge vejen omkring Allinge. Den korteste vej går dog op over højderne omkring Olsker og Rutsker.

Tejns nærmeste omegn er Nordbornholm. Få steder byder på en så stor afveksling af landskaber og natur på et så lille område. Det hele krones af nationalmindesmærket Hammershus, en af landets vigtigste og flottest beliggende seværdigheder, som man nemt kan cykle til. Men få kilometer til den anden side ligger Bornholms Kunstmuseum, som hverken i arkitektur, beliggenhed eller seværdighed står tilbage for nogen. Og det hele har det evigt omskiftelige hav som baggrund!

Læs mere om vores by og egn: Klik i menuen til venstre.

 

11.4.2022 Tejn Borgerforening, c/o Brita Hansen, Lærkeløkken 6, tlf. 61 28 16 70.  E-mail Webmaster